Caniche
Inaltime: sunt trei varietati:
Urias: 45-60cm; greutate 28-35kg
Mijlociu:35-45cm; greutate 8-10kg
Pitic :sub25cm si cu o greutate de 3-5kg
Culoarea parului: poate fi de culoare neagra, maro-bej sau alb.
Tara in care este inregistrat: Franta
Inaltime: mascul 20 - 35 cm; femela 20 - 35 cm
Greutate: mascul 4 - 6 kg; femela 4 - 6 kg
Culoarea parului: negru, alb, maron, argintiu si portocaliu
Caracteristici:Este varianta mica a Caniche-ului. Animal gingas, alintat, cu miscari foarte gratioase. In general, caracterele morfologice sunt asemanatoare cu ale celorlalte varietati de Caniche, de care se diferentiaza numai prin marime. Caine de constructie armonioasa, cu blana creata, caracteristica, buclata sau snur, tunsa tip leu, care-i da o infatisare eleganta si mandra, sau, in ultima vreme, tunsa modern. Capul este distins, drept, proportionat fata de corp, craniul bine modelat, nasul bine dezvoltat, cu narile deschise; botul are culoarea blanii. Ochii cu expresie arzatoare, de culoare inchisa, dupa culoarea blanii, sunt vii, usor oblici, migdalati.
Urechile destul de lungi, atarnand de-a lungul obrajilor, mai late la baza si rotunjite la margini, sunt acoperite cu par foarte lung, ondulat. Gatul solid, uscat, usor curbat, este de lungime medie. Trupul este robust, proporponat, lungimea depasind inaltimea, pieptul ce ajunge pana la coate este destul de lat, spatele scurt si drept, foarte armonios; salele ferme si musculoase. Picioarele din fata sunt perfect drepte si paralele, elegante, musculoase, cu osatura puternica; cele din spate robuste si musculoase; labele mici, ferme si ovale. Coada este atasata destul de sus, la inaltime cu linia salelor; trebuie amputata o treime din lungime; totusi, o coada lunga si bine purtata nu este un defect; cand animalul este in miscare, coada se ridica oblic. In privinta parului, exista doua varietati:
Caniche cu par buclat si Caniche cu par snur.
La Caniche cu par buclat acesta este bogat, cu textura fina, lanos, cret, elastic, rezistent si des, de lungime uniforma, formand bucle egale.
La Caniche cu par snur acesta este bogat, cu textura fina, lanoasa si stransa, formand un fel de snururi (suvite) caracteristice, de lungime egala: cel putin 20 cm., cu cat mai lungi cu atat mai apreciate. Tunsoarea, la ambele varietati, este obligatorie. Sunt admise la expozitii doua modele: tunsoarea clasica - tip leu; tunsoarea moderna - model 1860.
Origine:Rasa foarte veche. Desi astazi este un excelent caine insositor, de agrement, in trecut a fost folosit la vanatoarea la balta. Chiar denumirea de "caniche" deriva de la aptitudinile cainelui de inotator si vanator. Asupra acestei denumiri sunt mai multe pareri: unii sustin ca acest cuvint, "caniche", ar fi radacina latina de la "canis", inca o dovada ca acest caine este descendentul primilor caini domestici. (S-au gasit basoreliefuri egiptene care prezentau caini tunsi tip leu, asemanatori Canicheului de azi). Altii sustin ca numele de "caniche" deriva de la "canichon", care inseamna boboci de ras, vanati cu predilectie de Caniche.
Denumirea lui in Germana - Pudel - provine de la cuvantul "puden" care inseamna a se juca in apa.
Toate aceste diferite denumiri arata ca acest caine iubeste apa si vanatoarea, de unde si utilizarea lui in timpurile vechi la vanatoarea in mlastini. Originea sa se contopeste cu aceea a Barbetului, stramosul mai multor rase de caini de vanatoare.
Caniche-ul are origine africana: s-a nascut in Nord-Estul Africii, unde triburile nomade de ciobani il foloseau la paza turmelor. Din Africa a trecut in Spania, odata cu triburile arabe, iar aici a fost incrucisat cu diferite rase indigene, mai ales cu Cao de Aqua, cainele pescarilor portughezi, care era tuns tip leu pentru a fi mai usor la vanatul in apa. Mai tarziu, tot cu triburile arabe a trecut muntii Pirinei si a ajuns in Franta. Ulterior s-a raspandit in toata Europa.
In Franta a fost foarte apreciat. Prin imbunatatiri sucesive a ajuns sa fie un caine national, folosit mai ales la vanatoare. In aceasta situatie a ramas pana la mijlocul secolului al 18-lea cand, in timpul domniei regelui Ludovic al XV-lea a devenit un caine de salon. Dupa mai multe selectiuni atente si severe, in timpul regelui Ludovic al XVI-lea au aparut si Caniche pitic si mijlociu, faima lor crescand mereu la toate curtile regale si in familiile nobile. In Anglia si America calitatea lui de vanator de rate in mlastini este si astazi apreciata si utilizata.
Temperament:
Caniche este un caine cu aspect frumos si mandru. Este inteligent, indraznet, vioi, sensibil, devotat, usor de dresat.