BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

Hrana pentru pestii de acvariu

ANATOMIE | HRANA | INMULTIRE | BOLI | IMAGINI

Tipurile de hrană ce pot fi administrate peştilor ornamentali se pot împarţi în trei categorii:
1. Hrană vie
2. Hrană uscată
3. Hrană proaspătă (prelucrată)

1. HRANA VIE
In natură, peştii se hrănesc cu hrană vie. Aceasta este bogată în vitamine, are valoare nutritivă mare, fiind apreciata de toate speciile. Hrana vie este mai indicată decât hrana uscată, deoarece asigura o dezvoltare mai armonioasa a peştilor, cat si un colorit mai intens. Hrana vie poate fi procurata direct din natura sau poate fi cultivata de către acvarist.

paramecium caudatum.jpgInfuzorii (Paramecium caudatum)
Parameciul este specia de infuzori cea mai răspândita si folosita de către acvarişti pentru creşterea puilor in primele zile de viata.
După ecloziune, larvele de peşti trăiesc câteva zile (2-3 zile) pe seama hranei din sacul vitelin. După resorbţia sacului vitelin, alevinii trec imediat la hrănirea activă, dacă ei nu găsesc hrana corespunzătoare, pier în scurtă vreme. În primele stadii de dezvoltare, alevinii nu pot consuma decât hrană foarte măruntă, microscopică. In acest scop acvaristul trebuie sa aibă pregătită o cultura cu infuzori.
Cultura şi înmulţirea se realizează astfel: se fierbe o mană de fan (10-12 g) într-un litru de apă timp de o oră. Fiertura se strecoară si se diluează cu apă într-un vas de sticlă (borcan 8–10 litri), iar în lichidul astfel preparat introducem paramecii luaţi din alta cultura. Parameciul se înmulţeşte prin diviziune la temperatura camerei (18-20°C). Într-o săptămână coloniile sunt atât de numeroase, încât în straturile superioare ale vasului de cultură se disting cu ochiul liber puncte albicioase care se mişcă.
Se mai pot obţine infuzori astfel: intr-un recipient (borcan 8–10 litri) se taie bucăţi de napi, cartofi, gulii, morcovi peste care se toarnă apa veche dintr-un acvariu, in apa astfel pregătita se introduc paramecii.
Cultura este alimentată cu lapte praf, bucăţi de napi, cartofi, gulii, morcovi.
Recoltarea din vasul de cultura se face astfel: turnăm apa din vasul de cultură într-o sticlă cu gâtul lung. La baza gâtului sticlei aşezăm un dop de vată, apoi turnăm deasupra apă curată între apa din sticlă şi dopul de vată nu trebuie să existe aer în câteva ore, infuzorii consumă oxigenul din apă şi migrează încet, prin vată, în stratul de apă curată, de unde îi scoatem cu pipeta şi-i punem în acvariul cu pui.


micro.jpgViermii micro (Anguillula silusiae)
Sunt viermi nematozi ce nu depăşesc 1mm lungime, care se hrănesc cu bacterii si microorganisme.
Acest vierme este folosit de către acvarişti tot pentru hrănirea puilor nou născuţi.
Culturile cu micro pot asigura in permanenţă hrana puietului. Pentru a face o cultură de viermi micro, avem nevoie de o cutie de plastic cu înălţime de 10 cm prevăzută cu capac în care se dau câteva găuri fine (ex: cutiile de margarina sau cele pentru păstrarea alimentelor). În interiorul cutiei se aşează un substrat din zaţ de cafea în grosime de 4-5 cm. În centrul cutiei, în zaţul de cafea executăm o mică excavaţie circulară, în care introducem câteva exemplare de viermi micro, împreună cu o lingură de iaurt. Viermii micro se pot procura de la un alt acvarist. Cutia astfel pregătită se pune la întuneric, la o temperatură în jur de 22° C şi într-un mediu mai umed. Peste câteva zile, constatăm că pe pereţii cutiei au apărut numeroşi viermi albi.
Recoltarea viermilor de pe pereţii cutiei se face raclându-i cu o lamă sau îi luam cu ajutorul unei pensule. Tot cu această ocazie, reîmprospătăm şi hrana (lingura de iaurt).
Se recomandă să preparăm mai multe culturi de viermi micro, pentru a asigura în permanenţă o hrană vie atât de necesară puietului şi care permite totodată ca recoltarea să se facă prin rotaţie, pentru a facilita refacerea culturilor.
După un timp, se observă în cutiile de cultura cu micro, apariţia mucegaiului însoţit de mirosuri respingătoare. In această situaţie, aruncăm conţinutul cutiei, spălăm cutia şi pregătim o nouă cultură, după metoda descrisă mai sus.

tubifex.jpgGrindalul (Enchytraeus buchholzi)

Enchiteri (Enchytraeus albidus)

Artemia (Artemia salina)

Tubifex (Tubifex tubifex)

2. HRANA USCATA

Produse concentrate uscate
Pureci de balta
Gammarus

SUS