bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.

Primele imagini din alt sistem solar

Astronomii au reuşit să descifreze motivele pentru care luminozitatea lui Epsilon Aurigae, o stea foarte strălucitoare aflată la o distanţă de 2.000 de ani-lumină de Terra, scade la intervale regulate, potrivit unui studiu publicat în revista Nature.

Descoperită în anii 1820 în constelaţia Auriga, această stea i-a intrigat multă vreme pe astronomi, deoarece luminozitatea ei scade brusc la fiecare 27,1 ani, pentru o perioadă de 18 luni.

Oamenii de ştiinţă au crezut mai întâi că era vorba de o eclipsă provocată de trecerea unui astru între Epsilon Aurigae şi Terra.

Astronomii au considerat ulterior că este vorba de o stea binară, compusă din două astre care orbitează unul în jurul celuilalt, dintre care doar unul poate fi văzut de pe Pământ.

În cea mai mare parte a secolului XX, mulţi cercetători au considerat că o stea întunecată şi rece gravitează în jurul unei stele strălucitoare. Alţii au evocat posibilitatea unei găuri negre care ar absorbi lumina emisă de steaua strălucitoare.

Abia recent, astronomii au avansat teoria existenţei unui disc gros de praf în jurul stelei, care, la intervale regulate, se regăseşte în planul dintre Epsilon Aurigae şi Terra.

Această teorie a fost recent validată cu ajutorul tehnicii numite interferometrie, ce constă în combinarea fasciculelor luminoase primite de patru telescoape şi apoi amplificarea imaginii obţinute. Această imagine este de 100 de ori mai clară decât cea obţinută în mod direct de telescopul spaţial Hubble.

Actuala eclipsă a stelei Epsilon Aurigae, care a început în 2009 şi care va dura până în 2011, a fost unul dintre evenimentele cheie în 2009, desemnat Anul internaţional al astronomiei.

Ciclon uriaş fotografiat pe Neptun

Dacă ar fi să luăm în considerare condiţiile meteorologice de pe Neptun, atunci acest weekend nu a fost cel mai liniştit din punct de vedere climatic pentru planeta albastră.

Astronomii au detectat un ciclon „extraterestru” la polul sud a planetei Neptun care ar putea oferi o mai bună înţelegere asupra condiţiilor meteorologice de pe îndepărtata planetă şi asupra structurii interne a planetei.

O echipă de astronomi a făcut descoperirea atunci când studia nori de pe alte planete folosind telescopul Keck, de pe muntele Mauna Kea, Hawaii. „Încă de la trecerea satelitului Voyager 2 pe lângă Neptun, în 1989, oamenii de ştiinţă au ştiut de existenţa unei pete albe care se deplasează în zona polului sud”, a declarat dr. Mate Adamkovics, un cercetător de la Universitatea Berkeley. „Imagini de mare rezoluţie realizate în iulie 2007, mulţumită noilor tehnologii de la Keck, ne-a permis să observăm că această pată este de fapt împărţită în două”.

Adamkovics şi colegii săi sunt de părere că au observat nori de metan prinşi într-u ciclon în apropiere de polul sud. „Am observat acelaşi lucru la polii lui Saturn şi ştim că acolo petele sunt provocate deun vortex asemănător unui uragan”, a mai adăugat Adamkovics, potrivit discovery.com.

Cercetătorul speră că studiu lui, care va fi publicat în jurnalul ştiinţific Icarus, să inspire noi misiuni către Uranus şi Neptun.

Astronomii cerceteaza o exoplanetă

Coro-9b face parte din constelaţia Şarpelui.

O planetă descoperită la 1.500 de ani lumină faţă de Pământ seamănă incredibil de mult cu cele din sistemul nostru solar, potrivit astronomilor.

Planeta se numeşte Corot-9b, este de mărimea lui Jupiter şi orbitează o stea îndepărtată din Calea Lactee.

Oamenii de ştiinţă cred că aceasta i-ar putea ajuta să înţeleagă celelalte exoplanete din galaxia noastră.

Dr. Hans Deeg, unul dintre cercetătorii de la Institutul de Astrofizică, a declarat că Corot-9b este prima exoplanetă descoperită care seamănă cu cele din sistemul nostru solar.

Planeta a fost detectată de telescopul spaţial CoRoT, ce aparţine de agenţia spaţială franceză, CNES. Soarele planetei, Corot-9, se află în constelaţia Şarpelui. Corot-9b nu este nu este un "Jupiter fierbinte", ci temperaturile sunt între -20 şi 160 de grade Celsius.

Peste 400 de exoplanete au fost descoperite până acum, însă cele mai multe sunt "Jupiteri fierbinţi" - giganţi de gaz care au orbite strânse de sorii lor şi temperaturi de peste 1000 de grade Celsius.

© Copyright 2010 Butiseaca Ana-Maria  "Nicolae Iorga" Braila