BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

PLANETA MERCUR

Mercur este planeta cea mai apropiata de Soare, aflandu-se la numai 0,387 ua. Pe bolta cereasca pare sa se deplaseze mai repede decat alte planete si de aceea oamenii au hotarat sa-i dea numele zeului comertului la romani, Mercur. Suprafata sa este foarte asemanatoare cu cea a Lunii, presata cu numeroase cratere meteoritice. Soarele vazut de pe Mercur, pe cerul mercurian vesnic negru (din cauza lipsei atmosferei), are un diametru aparent de 2,5 ori mai mare decat atunci cand este vazut de pe Pamant.

Acesta se afla deasupra orizontului timp de 175,9 zile terestre, perioada in care temperatura poate atinge 427° C. Noaptea, temperatura ajunge pana la -173° C. Mica si rocoasa planeta Mercur este cea mai apropiata planeta de Soare; se invarte in jurul acestuia pe o orbita eliptica care il aduce la o distanta de pana la 47 milioane km de Soare, sau, cel mai departe, la 70 milioane km. Acesta face o rotatie completa in jurul Soarelui in 88 zile cu o viteza de 50 km pe secunda. Deoarece masa lui Mercur reprezinta numai 5,53 % din masa Pamantului, acceleratia gravitationala este 0,378 g, iar oamenii ajunsi acolo se vor simti foarte usori, mai usori chiar decat pe Luna. Cand vor dori sa plece, va fi suficient sa-si accelereze racheta pana la 4,25 km/sec. O singura misiune spatiala, Mariner 10, in 1974, ne-a transmis informatii asupra planetei Mercur. Cea mai importanta descoperire facuta cu aceasta ocazie a fost detectarea campului magnetic mercurian, ignorat pana atunci de pamanteni. Oamenii de stiinta credeau ca Mercur isi arata mereu aceeasi fata catre Soare, dar in 1965 astronomii au descoperit ca planeta se roteste in jurul axei sale de 3 ori la fiecare 2 orbite. Mercur poseda o foarte subtire atmosfera formata din atomi ridicati de vantul solar de pe suprafata planetei. Aceasta suprafata seamana foarte mult cu cea a Lunii, putandu-se observa urmele lasate in urma ciocnirii cu meteoriti si comete.Mercur este cea mai mica planeta din Sistemul Solar. Este a doua cea mai densa planeta dupa Pamant. Campul magnetic al planetei Mercur este foarte subtire. Planeta Mercur nu are nici un satelit.

Mercur se aseamana destul de mult cu Luna: suprafata sa e puternic afectata de cratere si foarte veche; nu are placi tectonice. Pe de alta parte, Mercur este mult mai densa dect Luna (5.43 gm/cm3 fata de 3.34). Mercur e a doua planeta (mare) ca densitate in sistemul solar,dupa Pamant. De fapt , densitatea Pamantului se datoreaza si compresiei gravitationale. Fara aceasta, Mercur ar fi cea mai densa planeta din sistemul solar. Asta indica prezenta unui nucleu de fier mai mare decat al Pamântului. Stratul de silicat este probabil destul de redus.Mercur are in interior pe o raza de 1800-1900 km fier. Invelisul de silicat are doar 500-600 Km. Partial, interiorul este topit. Mercur are o atmosfera ingusta, formata din atomi adusi de vantul solar. Pentru ca Mercur e asa de fierbinte, acesti atomi ajung rapid in spatiu. Spre deosebire de Pamant si de Venus, atmosfera sa nu este asa de stabila dupa Pamant. De fapt , densitatea Pamantului se datoreaza si compresiei gravitationale. Fara aceasta, Mercur ar fi cea mai densa planeta din sistemul solar. Asta indica prezenta unui nucleu de fier mai mare decat al Pamântului. Stratul de silicat este probabil destul de redus.

Mercur are in interior pe o raza de 1800-1900 km fier. Invelisul de silicat are doar 500-600 Km. Partial, interiorul este topit. Mercur are o atmosfera ingusta, formata din atomi adusi de vantul solar. Pentru ca Mercur e asa de fierbinte, acesti atomi ajung rapid in spatiu. Spre deosebire de Pamant si de Venus, atmosfera sa nu este asa de stabila.

Suprafata lui Mercur evidentiaza numeroase santuri, unele de sute de km lungime si de pana la 3 km latime. Unele traverseaza cratere si par sa fi fost formate prin compresie. Se estimeaza ca suprafata lui Mercur s-a restrans cu 0.1% (1 km din raza planetei). Una din cele mai ample formatiuni de pe Mercur este Bazinul Caloris Basin; are cam 1300 km in diametru. Este similar bazinelor de pe Luna. Asemenea acestora, a fost probabil provocat de un puternic impact din istoria sistemului solar. Acesta a provocat probabil si formele ciudate din partea opusa a planetei.In afara terenului afectat de cratere, exista pe Mercur si suprafete relativ plane. Sunt explicabile ca rezultat al actiunii unor cratere.

O analiza mai noua a datelor luate de Mariner dovedeste prezenta unei activitati vulcanice recente. Dar e nevoie de date suplimentare pentru a confirma aceasta ipoteza. Surprinzator, observatii ale Polului Nord al lui Mercur evidentiaza prezenta ghetii in anumite cratere. Mercur are un camp magnetic redus ca intensitate, cam 1% din cel al Pamantului.

Mercur nu are sateliti.

Mercur e adesea vizibil cu ochiul liber, insa se afla aproape de Soare. Numeroase site-uri web arata pozitia curenta a lui Mercur si a acelorlalte planete de pe cer. Detalii pot fi obtinute cu un software planetar ca de exemplu Starry Night.

© Copyright 2010 Butiseaca Ana-Maria  "Nicolae Iorga" Braila