PLANETA PLUTO
Pluto este cea mai indepartata planeta de la Soare (de obicei) si de departe cea mai mica. Pluto este mai mica decat 7 luni ale Sistemului Solar (Luna, Io, Europa, Ganymede, Callisto, Titan si Triton).
-orbita: 5,913,520,000 km (39.5 AU) de la Soare (media)
-diametru: 2274 km
-masa: 1.27e22 kg
In mitologia romana, Pluto (in greceasca: Hades) este zeul lumii de dincolo. Planeta a primit acest nume (dupa multe alte sugestii) probabil fiindca este asa de departe de Soare si este mereu intuneric. Probabil ca "PL" sunt initialele lui Percival Lowell.
Pluto a fost descoperit in 1930 de un accident norocos. Calculele care mai tarziu s-au dovedit eronate au precizat o planeta in spatele lui Neptun, bazate pe miscarile lui Uranus si Neptun. Fara sa stie de eroare, Clyde W. Tombaugh la Observatorul Lowell din Arizona a facut o foarte atenta urmarire a cerului care a facut sa vada Pluto.
Dupa descoperirea lui Pluto, s-a determinat ca Pluto era prea mic pentru multimea de discrepante in orbitele celorlalte planete. Cautarea Planetei X a continuat insa nu s-a gasit nimic. Si nici nu se prevede asa ceva in viitor: discrepantele dispar daca e folosita masa lui Neptun, determinata din intalnirea lui Voyager 2 cu Neptun. Nu exista o a zecea planeta.
Pluto este singura planeta care nu a fost vizitata de o nava spatiala. Chiar Telescopul Spatial Hubble poate dezvalui doar caracteristicile mai mari de pe suprafata sa. Din fericire, Pluto are un satelit, Charon. Din pur noroc, Charon a fost descoperit (in 1978) chiar inainte ca planul orbitei sa se deplaseze cu marginea spre sistemul solar dinspre interior. De aceea a fost posibil sa se observe multe treceri ale lui Pluto si Charon si viceversa. Calculand atent care portiune a carui corp va fi acoperit si la ce timp, si urmarind curbele de luminozitate, astronomii au putut sa construiasca o harta "bruta" a suprafetelor de lumina si umbre de pe cele doua corpuri. Raza lui Pluto nu este foarte bine cunoscuta. Valoarea JPL de 1137 este data cu o eroare de +/-, aproape un procent.
Desi suma maselor lui Pluto si Charon este cunoscuta destul de bine (se poate determina din masuratori atente a perioadei si a razei orbitei lui Charon si de asemenea fizica de baza) masele lor individuale sunt greu de determinat deoarece acesta implica determinarea miscarii lor mutuale in jurul centrului de masa al sistemului care implica masuratori mult mai precise -- ele sunt asa de mici incat chiar HST are dificultati. Raportul maselor lor este probabil undeva intre 0.084 si 0.157; mai multe observatii sunt speculative dar noi nu vom fi indeajuns de precisi pana ce nava spatiala nu va fi trimisa.
Pluto este cel mai contrastant corp din intregul sistem (dupa Iapetus). Explorarea originii contrastului este una din prioritatile de prim rang pentru misiunea Pluto Express.
Exista unii care cred ca ar putea fi clasificat ca un asteroid sau cometa, decat ca o planeta. Unii considera ca fiind cea mai mare dintre corpurile Kuiper Belt (cunoscute si ca obiecte transneptuniene). Ultimei variante i se poate acorda un merit deosebit, dar din punct de vedere istoric Pluto a fost considerat ca planeta si este foarte probabil sa ramana asa.